Epoxi eller polyester

Ett säkert sätt att skapa kaos och panik i ett forum är att fråga om lagningen på båten skall göras med polyester eller epoxi. Strax fylls tråden med argument för och emot den ene eller andre. Oftast slutar det med att frågeställaren är mer vilsen än denne var när tråden skapades.

Vad vi anser är inget som kommer ur tyckande, utan det är ur test med faktiska siffror blandat med de egenskaper de själva materialen bär med sig. Ett bra argument brukar vara att det finns inget polyesterlim att köpa. Säger en hel del.

Dock är det ofta så att lagningen behöver en slutjustering så den får samma kulör som resten av båten. Här är utbudet av epoxitopcoats väldigt litet och det är alltså topcoat av polyester som står till buds. Dock är det många leverantörer som skriver att polyester inte kan användas ovanpå epoxi. Detta är något de får stå för. Våra test visar att en polyestertopcoat sitter lika illa på NM Laminering 275 eller NM Böldspärr 023 som på en polyester, så anses den sitta bra på polyester sitter den bra på NM Laminering 275 eller NM Böldspärr 023.

 

Kommentarer inaktiverade.