FAQ Epoxi på och runt skrovet

Fråga:
Montage av båtmotor, utombordare: är det lämpligt att använda NM Elastic 705 att fylla ytan under (ca 3mm) den rostfria plåt som motorn monteras emot, dvs. skruvas igenom?

Svar:
Visst det går bra, spacklet kommer bara att utgöra en tätande distans dvs. en packning.

 

Fråga:
Hej Jag har tänkt bygga en vågsurfingbräda och då jag har tänkt göra den i isoleringsfrigolit som anvnds vid byggen(rosa, gröna, blå block). Jag har hört att epoxi fungerar, polyester smälter dem. Vad har ni att erbjuda?

Svar:
Epoxi går bra om det är rätt sort. Vår produkt NM Laminering 650 A har bra vidhäftning till extruderad polystyren.

 

Fråga:
Hej Jag står i begrepp att använda NM-epoxi,vid renovering av en snipa. Vad är högsta tillåtna fukthalt i träet om det innesluts på båda sidor av epoxi? Vad ligger den ideala fukthalten på?

Svar:
Beror lite på träslag, men jag antar att du har fur i båten. Helst skall du bara behandla utsidan. Fuktkvoten bör inte överstiga 10 % om du skall belägga båda sidor.
Svårt att säga var ideal fukthalt skall vara, men säg runt 4-5%

 

Fråga:
Trenger tips om behandling av stålskrog etter sandblasting, hva bör jeg benytte under / over vannlinje for og få et pent resultat.

Svar:
Jag föreslår att du börjar med två skikt NM Stålprimer 270. Då har du ett fullgott rostskydd. Tyvärr har vi inte någon färg för den slutgiltiga målningen. Jag tror du skall ha en tvåkomponent polyuretanfärg över vattenlinjen. Under räcker det med bottenfärg på stålprimern. Du kan ju lägga ett tredje lager stålprimer under vattenlinjen för säkerhets skull.

 

Fråga:
Skrapar bort gammal bottenfärg, spar första lagret bottenfärg? Enligt en som mätte har jag fukt i skrovet, hade tänkt lägga på epoxi, vet inte hur jag ska göra nu? Har ni något förslag.

Svar:
Det är fullständigt normalt att det är fukt i skrovet om båten varit i sjön under året. Frågan är om fukten orsakat skador som kan ses. Blåsbildning är ett symptom på böldpest.
Skall du epoxibehandla båten får det inte finnas några rester av bottenfärg eller liknande. Skrovet måste dessutom vara uttorkat, dvs. det vatten som polyestern sugit till sig under säsongen skall bort. Detta tar tid. Kontroll måste göras genom mätning.

 

Fråga:
Nu har vi gjort behandling med NM Böldspärr FS023 och ska bottenmåla inför sjösättning. Ska vi måla med primer före bottenfärg och i så fall vilken typ av primer?

Svar:
Om leverantören av bottenfärgen föreskriver en primer, så skall du använda den. Under alla omständigheter skall böldspärren matteras före målning.

 

Fråga:
Jag funderar på att lägga på epoxi på ett cravellbyggt ekskrov, hur långt sugs epoxin in i ett väl torkat ekskrov. Hur kan man blanda epoxin för att få den att tränga längre in. Jag är ganska van att jobba med polyester, men har inte jobbat med epoxi.

Svar:
Epoxi tränger inte in särskilt djupt i massivt trä. För ek gäller någon eller några tiondels millimeter. Det beror på cellstrukturen i trät och epoximolekylens storlek. Du kan inte förvänta dig att polyester tränger in djupare. Eken har förmodligen varit lackad tidigare, och den lacken har också trängt in någon tiondel. Det ytskiktet i trät måste bort innan du kan lägga på epoxi och glasfiberväv, annars riskerar du försämrad vidhäftning.
Tester när det gäller insugning av epoxi, även väl förtunnad, visar på djup om kanske 1 mm i snabbvuxen gran och då endast kapilärt.

 

Fråga:
Ska i vår fixa till fogen mellan kölen och skrovet som på min båt (B31) alltid går upp och har för detta ändamål köpt ert elastiska spackel som jag hoppas ska göra susen. Men som det ser ut nu så kommer det rost fram från kölen och den vill jag naturligtvis inte spackla in utan tänkte slipa bort rosten och då är frågan, ska/kan jag använda er Stålprimer 270 innan spacklingen ? Efter spacklingen: kan jag måla bottenfärg direkt eller måste jag prima där också ?

Svar:
Du får kontrollera var rosten finns och försöka ta bort den. Helst genom blästring. Stålprimer 270 är rätt produkt före NM Elastic 705. När det gäller bottenfärgen skall du följa fabrikantens anvisningar.

 

Fråga:
Jag tänkte laga en skrovskada med NM epoxi och avsluta med Gelcoat av rätt kulör som jag har sen tidigare. Kan det uppstå något problem med Gelcoaten? Tack och Hej

Svar:
Slipa epoxin och lägg på toppcoaten. Den vidhäftar faktiskt bättre till epoxi än till polyester. När du skriver gelcoat så antar jag att det är tillsatt paraffin så att det blir en toppcoat. En gelcoat härdar inte på ytan på grund av det vi kallar luftinhibering, dvs. syret i luften påverkar härdningen.

 

Fråga:
Skall epoxibehandla min båt innan sjösättningen, undrar hur mycket som skall slipas ner för att epoxi skall fastna bra, vet att bottenfärg måste bort, under den finns det någon sort av grundfärg (är osäker) kan man lägga epoxi på grundfärgen eller måste den slipas ner till plasten?

Svar:
Ett kort svar, all färg och primer skall tas bort.

 

Fråga:
Läser med intresse era tips och råd. Saknar dock hur göra vid behandling av renblästrad stålköl med nedre del av bly. Att starta med NM270 som primer är OK. Men sedan finner jag ingen info.

Svar:
På sidan 19 i häftet NM Båtepoxi ser du hur du skall förfara med blydelen. För att få en bra vidhäftning till bly, är det nödvändigt att slipa in den ohärdade epoxin. Du kan använda NM Stålprimer 270 även till blydelen. Rostskyddet är mycket bra med NM Stålprimer 270, men för att vara säker på att skiktet är portätt rekommenderar vi minst två strykningar. Om du av någon anledning vill ha ett extra tjockt epoxiskikt så kan du lägga på NM Böldspärr FS023 i ett eller flera lager.

 

Fråga:

En tryckskada i en ca 7 m lång öppen motorbåt (Fisherman 20) med spricka ca 15 cm lång och en intryckning av skrovet på ena sidan av sprickan på ca 5 mm. Därigenom ett hål genom skrovet utan substansförlust. Kan detta lagas genom enbart spackling med epoxi?

Svar:

Nej, vi vill nog föreslå att du slipar ner på var sida om sprickan på så sätt att slipfasen blir minst 20 x laminattjockleken. Sedan laminerar du med glasfiberväv och NM Laminering 275A. Lägg den smalaste remsan först och fortsätt med bredare och bredare tills laminattjockleken är uppnådd. Slipa och spackla. Lägg på toppcoat och polera.

 

Fråga:

Hej, jag skall spackla min blyköl. Kan jag spackla direkt på bly med epoxi eller måste jag grunda med något?

Svar:

Bly oxiderar mycket fort och kan vara besvärlig att få vidhäftning till. Vår rekommendation är att lägga på en epoxi (Laminering 275A eller NM Stålprimer 270) på den nyslipade blyytan. Direkt efter påläggningen slipar du med ett 40-korn papper i den blöta epoxin. Nu får du fäste till en ren blyyta. Efter härdning kan du spackla.

 

Fråga:

Hej ! Skall fästa en rostfri “planka” ca 1,5 mX0,35m under min “Sofiabåt” med hyfsat plan botten. Vad att tänka på angående rostfritt ? Risk för oxidation av rostfria ytan ? Skrovet är laminerat med polyesterväv/epoxi. Hoppas Ni kan svara och tack på förhand.

Svar:

Rostfritt stål är mycket svårlimmat. Vi har dock en produkt som heter NM Lim 623 som är utvecklad för att få maximal vidhäftning till just rostfritt. Eftersom det troligen inte är absolut passform mellan din planka och skrovet, behöver du ett lim som fyller ojämnheterna. Ett sätt är att primera det rostfria stålet med Lim 623 och sedan limma med tex. NM Spackel 205 eller 206. Att tänka på är att det rostfria skall vara avfettat med aceton och därefter slipat. Efter slipning ny avfettning med aceton. Den rengjorda ytan får inte beröras med fingrarna. Primeringen görs omgående och får härda till dagen efter. Ytterligare att tänka på är att du måste ha kraft nog att pressa ut överskottet av lim. Ytan är styvt en halv kvadratmeter. För att trycka med ett kg per cm2 behöver du ett presstryck p 5,2 ton. Alternativt limmar du med Lim 623 med en tillsats av ca 3% NM Filler 51. Det blir lite lösare i konsistensen och kräver mindre presstryck.